Cultuur

In de vele authentieke steden en dorpjes in de nabijheid van 'il bel sogno' zijn veel musea te vinden en worden er geregeld traditionele feesten en markten georganiseerd.


Steden & Dorpen:

Montefiore dell'Aso
Montefiore dell'Aso

Montefiore dell'Aso (1,5 km vanaf 'il bel sogno')

Montefiore dell'Aso is een charmant stadje in de heuvels van Piceno, met uitzicht op zowel de Adriatische zee als de bergen van de Monte Sibillini. Het historische centrum is goed bewaard gebleven met vestigingsmuren en torens die dateren uit de vijftiende en zestiende eeuw. Als je La Piazza della Repubblicca in het centrum van Montefiore dell'Aso oploopt, is het eerste wat opvalt la Collegiata di San Lucia. Deze kerk is compleet gerenoveerd in neoklassieke stijl, maar stamt van origine uit de vijfde eeuw. Een stukje verderop ligt aan de Piazzale San Francisco het gelijknamige klooster, gebouwd in de periode 1247-1303. De originele romaans-gotische stijl van het aanzicht van het klooster is goed bewaard gebleven, terwijl de binnenkant door ingrijpende renovaties in de zeventiende en achttiende eeuw geheel is aangepast in de barokstijl, kenmerkend voor die tijd. Tegenwoordig is in het oude franciscanenklooster een museum gevestigd met exposities op het gebied van kunst, volkenkunde en film. In de borgo zijn tal van zeventiende en achttiende-eeuwse edifici, gebouwen, terug te vinden die de moeite waard zijn om te bezichtigen. 

Meer info

Fermo (30 minuten)

Dit prachtige oude Middeleeuwse stadje ligt op de 319m hoge heuvel Girofalco op ongeveer 10 kilometer van de Adriatische kust. Fermo heeft een statig historisch centrum met op het hoogste punt in de oude stad de kathedraal. Vanaf het park bij de kathedraal heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving, de zee en de bergen. Fermo vormt feitelijk een dubbelstad met het aan de kust gelegen Porto San Giorgio.

Meer info

Civitanova Marche Alta (30 minuten)

Ongeveer 4 km landinwaarts van Civitanova Marche ligt de middeleeuwse stad Civitanova Marche Alta op de top van een heuvel. Het is nog gedeeltelijk omsloten door de oude stadsmuren en de moeite van een wandeling waard .

Meer info

Loreto (40 minuten)

Deze prachtige plaats ligt vlakbij de kust boven op een heuvel . Het is één van de belangrijkste bedevaartplaatsen in de wereld van de Heilige Maagd Maria en trekt elk jaar miljoenen pelgrims naar de bedevaartskerk. Hier bevindt zich volgens de overlevering het 'Huis van de Moeder Gods'. Het heilige huisje bevindt zich in de kathedraal op het centrale plein. De pelgrims kruipen op hun knieën om dit huisje heen.

Meer info

Macerata (55 minuten)

Macerata is bekend om zijn openlucht-opera. In de maanden juli en augustus worden er diverse opera's uitgevoerd. Ook buiten deze opera's is het mogelijk de prachtige arena te bezoeken. De Loggia dei Mercanti op het Piazza della Liberta is een van de mooiste gebouwen in de stad.

Meer info

Rome (2,5 uur)

Rome, de hoofdstad van Italië, met zeer veel bezienswaardigheden ligt op ca. 240 kilometer van Montefiore.

Meer info

Vanaf Pedaso rijden twee luxe touringbus-maatschappijen naar het centrum van Rome en de vliegvelden Rome Ciampino en Rome Fiumicino. Deze lijndiensten rijden 24 uur per dag op verschillende tijden. 

Meer info

Moresco (15 minuten)

Moresco is klein plaatsje aan de andere kant van de Valdaso. Het wordt volledig door de oude burcht uit de elfde en twaalfde eeuw gedomineerd. De burcht is gebouwd in de vorm van een schip waarvan de binnenplaats nu het dorpsplein vormt. Van de oorspronkelijke 3 torens zijn er nog twee over: de toren met de karakteristieke vorm met 7 ongelijke hoeken en de toren met de Klok (14e eeuw). De muren van de vesting zijn nog grotendeels intact. Het hof van de burcht is nu het dorpsplein met rondom huizen, het stadhuis en een galerij met poortjes

Meer info

Monterubbiano (17 minuten)

Monterubbiano ligt net ten westen van Moresco. Het centrum met haar middeleeuwse lay-out is zeker de moeite waard: de kerk van S. Maria dei Letterati, de kerk van S. Agostino, de oude kerk van SS. Stefano en Vincenzo uit de elfde eeuw, de kerk van SS. Johannes de Doper en Johannes de Evangelist, uit 1238 met fresco's uit de achttiende eeuw; het stadhuis paleis, de locatie van de archeologische en kunst museumcollecties.

Meer info

Ripatransone (25 minuten)

Dit is een klein Middeleeuws dorpje op een heuvel aan de noordkant van de rivier Tesino met een schitterend uitzicht over de zee en de bergen. Ondanks de kleine omvang van het dorp heeft het verbazingwekkende mooie en grote gebouwen uit de zestiende eeuw toen het de stadsstatus had. Het herbergt ook het smalste straatje van Italië dat slechts 43cm breed is.

Meer info

Offida (30 minuten)

Dit authentieke Italiaanse stadje staat bekend om het Italiaanse gezegde: 'in Offida kun je heerlijk eten voor weinig geld'. Op zich al een goede reden voor een bezoekje aan het middeleeuwse stadje, maar Offida heeft nog meer te bieden. De borgo heeft bijvoorbeeld nog originele zeventiende-eeuwse stadsmuren, eeuwenoude steegjes en pleintjes en vele historische monumenten van grote architectonische waarde. Een absolute aanrader is een bezoek aan il Palazzo Comunale, hierin is behalve het gemeentehuis, il Teatro Serpente Aureo gevestigd. Dit theater is een echt juweeltje. Het toneel is opgesteld in de vorm van een hoefijzer. Ieder jaar op de eerste zondag van augustus wordt de Sagra del Chichì ripieno, het feest ter gelegenheid van de gevulde focaccia, georganiseerd.

Meer info

Amandola (45 minuten)

Een kronkelende klim brengt u naar de top van de heuvel waar deze mooie stad op rust. Het ligt aan de oostelijke zijde van de Monte Sibillini. Een bezoek aan het centrale plein Piazza del Risorgimento is zeker de moeite waard.

Meer info

Ascoli Piceno (50 minuten)

Het hart van het oude centrum wordt gevormd door de Piazza del Popolo, een ware openlucht-salon. Op dit plein, waaraan de kerk van San Francesco, ligt speelt zich het hele leven af. De wekelijkse groenten- en fruitmarkt wordt hier gehouden. Op vrijdag en zaterdagavond kun je hier aansluiten in de passeggiata en proberen een plaats te bemachtigen op een van de omringende terrassen voordat iedereen zich verspreid over de restaurantjes. Op zondagochtend vind je hier meer de ouderen die na de kerkdienst de laatste nieuwtjes uitwisselen. Het is ook zeker de moeite waard om plaats te nemen op het in heel Italië beroemde terras van Meletti. Keurige in het wit en zwart gestoken obers serveren een espresso met eigen gemaakte chocolaatjes of een anijslikeur van het huis met 'olive ascolane', de met rundvlees gevulde en gefrituurde olijven. Dé specialiteit van de stad.

Meer infoMusea:

Aan de Piazzale San Francisco van Montefiore dell'Aso ligt het gelijknamige klooster, gebouwd in de periode 1247-1303. In 2006 is in het klooster het Sint-Franciscusmuseum geopend voor de tentoonstelling van kunst, cinema en volkenkunde.

 

In de nabije omgeving en in de provincie Le Marche zijn volop grotere en kleinere musea te vinden. Bijna iedere stad of dorp heeft wel een museum of is een 'museum' op zich.

Meer info


Traditie:

Montefiore dell'Aso

'Il carnevale' (carnaval) is een belangrijk feest in Montefiore dell'Aso. Iedere straat of wijk maakt een mooie praalwagen die in een optocht met verklede deelnemers door het dorp trekt.

 

Het 'Festa di Sant Lucia' in mei wordt al zo'n 1000 jaar gevierd. Ook al valt de dag van de heilige op 13 december, in Montefiore wordt de patroonheilige in mei gevierd door speciale missen, gemeenschappelijke gebeden, en lekenactiviteiten als jeu-de-boules-wedstrijden, paardrijwedstrijden, vuurwerk en fanfares.

'L'infiorata del Corpus Domini' wordt gevierd op de 2e zondag na Pinksteren, waarbij in Montefiore op verschillende plaatsen kunstwerken van bloemblaadjes op de grond worden gelegd.

 

De 'Maialata' wordt in augustus op de Piazza georganiseerd en bestaat uit een enorm banket waar de lokale delicatessen op de kaart worden gezet: polenta met worst, gegrilde varkensribbetjes en rode wijn van de streek (Rosso Piceno). Zo'n duizend gasten schuiven aan enorme tafels aan.

 

In oktober, de tijd van kastanjes, wordt 'La Castagnata' op de Piazza gevierd. Een waar folkloristisch en culinair feest met de kastanje als middelpunt. 

 

Sagra

Vrijwel elk zichzelf respecterend dorp of stad(je) heeft in de maanden juli en augustus zijn eigen feest. In het zuiden van Le Marche worden dit vaak een 'Sagra' genoemd. Vaak is het thema een lokaal gerecht of markt met lokale producten en ambachten. Hoe dan ook, eten kun je er altijd.

Meer info


Markten:

Veel steden en dorpjes in de nabije omgeving hebben een wekelijkse markt. Omdat de markt ook vaak een functie voor de regio heeft is het aanbod heel breed. Natuurlijk tref je er groente- fruit-, kleding en (merk)schoenenkramen aan. Maar ook vele speciale kramen met lokale producten.

In de maanden juli en augustus is er iedere donderdagavond tussen 17.00-24.00 uur een antiek & curiosa markt in Fermo.
 

          Lokale markten (in de ochtend tot 13.00 uur):

  • Montefiore dell'Aso:                iedere 3e zondag van de maand
  • Pedaso (10 min.):                     iedere 1e en 3e maandag van de maand
  • Porto San Giorgio (25 min.):   iedere donderdag
  • Civitanova Marche (30 min.): iedere zaterdag
  • Fermo (30 min.):                      iedere zaterdag
  • San Benedetto
    del Tronto (30 min.):               iedere dinsdag en vrijdag
  • Ascoli Piceno (50 min.):          iedere woensdag

Meer info